Nagyvilág

Az MKP-székházba látogat a “nyelvrendőrség”

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) magyar nyelvű óriásplakátjaival kapcsolatban kíván tájékozódni a szlovák kulturális minisztérium, ezért az államnyelvtörvény betartását ellenőrző csoportja kedden látogatást tesz az MKP pozsonyi székházában - közölte az MTI tudósítójával Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

“A találkozó nagy valószínűséggel egyoldalú lesz, mert Csáky Pál, az MKP elnöke előre jelezte, hogy az adott időpontban nem tud a találkozón jelen lenni, és senkit nem bízott meg a helyettesítésével” – olvasható a párt közleményében.

Az MKP viselkedése – állította korábban Jozef Bednár, a kulturális tárca szóvivője – bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása.

“Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat – s a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyennek számítanak – csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: nincs meg benne a jóakarat, nem óhajtja tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz” – nyilatkozta Bednár a SITA hírügynökségnek.

Az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátjai május elején jelentek meg Szlovákia-szerte. “Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el” – nyilatkozta újságíróknak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik