Nagyvilág

Több európai repülőteret lezártak, járattörlések Ferihegyen

A londoni repülőtereket részben már megnyitották, de korlátozzák az érkező forgalmat.

A ferihegyi reggeli, délelőtti járatok közül a Malév amszterdami, londoni és dublini, valamint a Wizz Air londoni járatát kellett törölni, mert a vulkáni hamu miatt ezeket a repülőtereket lezárták. A Malév szóvivője szerint a délelőtti amszterdami járat várhatóan késve, de elindul, a többi járatról később döntenek.

A két legforgalmasabb brit repülőteret, a londoni Heathrow-t és Gatwicket részlegesen megnyitották hétfő reggel, ám a forgalmat továbbra is korlátozzák, és budapesti járatokat is töröltek. Mivel a hamufelhő továbbra sincs messze a térségtől, ezért főleg az érkező forgalmat kell korlátozni.

Gatwickről helyi idő szerint 13 óráig csak indulhatnak repülőgépek, de érkező járatok nem szállhatnak le.

Ez érinti a Malév délelőtti budapesti járatát, amelyet a repülőtér információs szolgálatának hétfő reggeli kiírása szerint töröltek.
Erre a repülőtérre az easyJet és a Malév egy-egy további járata közlekedik Ferihegyről; ezeket a Gatwick járatinformációja hétfő reggel érkezésre jelölte.

Heathrow-n, ahonnan a British Airways közlekedtet budapesti járatokat, megindult az ékező forgalom is, de az óránkénti leszállások számát harmincra korlátozták az átlagos 42-ről. A légikikötő információs rendszere hétfőn reggel érkezésre jelölte a BA aznapi összes ferihegyi járatát.

A szintén Londont kiszolgáló Lutonra a zárlat hivatalosan nem vonatkozott, de itt is késések és járattörlések voltak hétfőn; törölték többek között a Wizz Air hétfő reggeli budapesti járatát is.
A hétfő hajnalra elrendelt londoni zárlatok előtt számos skóciai és észak-angliai repülőtéren rendeltek el fel- és leszállási tilalmat, ezeket a korlátozásokat azonban a hamufelhő délre húzódásával feloldották.

Hollandiában reggel hat órától délután két óráig lezárják az amszterdami Schiphol és a rotterdami repülőteret – közölte egy légügyi illetékes. A többi holland légikikötő azonban fogad és indít járatokat.

Részleges repülési tilalmat rendeltek el délelőtt Belgium légterében is. A közlekedési nehézségek reggel csak az ország északnyugati részét, az Északi-tenger körzetét érintették, és a helyi hatóságok nem is számoltak a korlátozás kiterjesztésével.

A tengerparti Oostende repülőterét a kora délutáni órákig lezárták, viszont a Brüsszel környéki fő repülőtereken – néhány brit járattól eltekintve – a forgalom a reggeli órákban zavartalan volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik