Nagyvilág

Nem közvetíthet az ENSZ a thaiföldi válságban

A bangkoki vörösinges tüntetőknek ezt a feltételét a thaiföldi kormány elvetette.

Hétfőre virradóra tovább folytatódtak az erőszakcselekmények Bangkok központjában az ellenzékiek tábora környékén. Egy luxushotelben robbanás történt, majd golyózápor zúdult az épületre. A vendégek az alagsori helyiségekbe menekültek.

Az elmúlt három nap összecsapásaiban a legfrissebb adatok szerint 35 ember, köztük egy katona halt meg, és 244-en megsebesültek.
A hadsereg szemmel láthatóan azt a taktikát követi, hogy kifárassza a magukat elbarikádozó vörösingeseket, akik Molotov-koktélokat, gyújtóbombákat, utcaköveket, égő gumiabroncsokat vetnek be az éleslőszerrel is támadó katonák ellen.

Közben hétfőn elhunyt a bangkoki vörösinges tüntetőkhöz átállt Kattija Szavaszdipol tábornok, akit csütörtökön a fején ért egy lövés.

A hadseregbeli beosztásából januárban felfüggesztett, 58 éves vezérőrnagy az ellenzéki tüntetők által második hónapja megszállva tartott bangkoki negyedben a biztonsági műveleteket irányította. Akkor érte a lövés, amikor a sajtónak nyilatkozott az ellenzékiek által elfoglalt negyed közelében. A vörösingesek egyik tanácsadója szerint orvlövész lőtt rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik