Nagyvilág

Irán beleegyezett a fűtőanyagcserébe

Irán, Brazília és Törökország külügyminisztere megállapodást írt alá hétfőn Teheránban a gyengén dúsított iráni uránkészlet nukleáris fűtőanyagra cserélésének első lépéséről.

A felek nyilatkozatai szerint a megállapodás szükségtelenné teszi az Irán ellen kilátásba helyezett szankciókat, további teret biztosít a diplomáciának, s a labda mostantól a nagyhatalmak térfelén van.

A Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelenlétében aláírt háromoldalú dokumentum értelmében Teherán beleegyezett: Törökországba szállítja s ott letétbe helyezi 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletét, hogy cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapjon teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez – jelentette be az iráni fővárosban Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő.

A felek még a héten tájékoztatják egyezményükről a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), amely felügyeli majd a cserét – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a fejleményről a NAÜ tájékoztatja majd az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország alkotta, úgynevezett bécsi csoportot, amely tavaly novemberben kezdett az uráncseréről tárgyalni Iránnal.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök maga is reményét fejezte ki: a nagyhatalmak “elfogadják, hogy őszintén, tisztelettel és igazságosan megvitassák” Iránnal a hétfőn Törökországgal és Brazíliával aláírt javaslatot.

A hétfői megállapodás enyhítheti az Irán vitatott nukleáris programja miatt kialakult nemzetközi feszültséget. A nagyhatalmak, amelyek gyanúja szerint Irán valójában atomfegyver létrehozására törekszik nukleáris programja keretében, újabb szankciókkal fenyegetőzve urándúsítási munkálatainak leállítását követelik Teherántól, viszont készek fűtőelemeket szállítani kutatóreaktorához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik