Nagyvilág

Észak-koreai torpedó lőtte ki a hadihajót

A szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy más oka lenne a tragédiának.

A katonai és polgári szakértők jelentését május 20-án hozzák nyilvánosságra, és előző nap Szöul tájékoztatja róla Kínát, Oroszországot, az Egyesült Államokat és Japánt. Dél-Korea emellett azt fontolgatja, hogy felveti az újabb szankciók bevezetését Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és ebben számít az említett négy nagyhatalom támogatására.

Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A hajó kettétört, a legénység 58 tagját sikerült még időben kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett. Később, a hajó roncsainak kiemelésekor megtalálták a matrózok többségének holttestét.

A roncsok között hexogén és alumínium nyomaira bukkantak, amiből arra következtettek, hogy torpedó süllyesztette el a hajót. A Csoszun Ilbo című szöuli lap azt írta hétfőn: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy észak-koreai torpedó okozta a robbanást, de ugyanilyen fémet és robbanóanyagot használták olyan torpedókban, amilyenekkel “kommunista és volt kommunista országok” rendelkeztek, beleértve Észak-Koreát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik