Nagyvilág

Thaiföld: a kormány nem hátrál

A thaiföldi kormány nem hátrál meg, nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek - jelentette ki szombaton Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök, aki először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy Bangkok központjában újra összecsapások kezdődtek a tüntetők és a hadsereg alakulatai között.

A nap folyamán további hat ember halt meg, s ezzel 22-re emelkedett azoknak a száma, akik csütörtök óta áldozatul estek az ellenzéki tüntetők szétoszlatására tett kísérleteknek.
Abbhiszit Veddzsadzsiva szerint a kormány nem hátrálhat meg, folytatnia kell az egész ország érdekeit szolgáló tevékenységét. “Nem hagyhatjuk, hogy egy csoport milíciát hozzon létre a kormány megdöntésére. Ahhoz, hogy ne haljon meg még több ember, a tüntetőknek fel kell hagyniuk a tiltakozással” – tette hozzá televíziós beszédében.

A magukat három négyzetkilométeren elbarikádozott vörös inges ellenzékiek azzal vádolták a katonaságot, hogy mesterlövészeket alkalmaz, akik fejen lövik kiszemelt áldozataikat. A hadsereg cáfolta, hogy tagjai szándékosan ölnének. A barikádok mögé húzódott mintegy 10 ezer tiltakozó egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan azt mondta, hogy folytatják harcukat. “A vezetők nem is gondolhatnak meghátrálásra, amikor testvéreink készek a további harcra” – jelentette ki.

Az amerikai nagykövetség hamarosan újabb figyelmeztetést tesz közzé, amelyben mindenféle bangkoki utazástól eltanácsolja az amerikai állampolgárokat – közölte egy szóvivő. A diplomáciai képviselet korábbi, április 28-i figyelmeztetésében csak a “nem fontos” utak elhagyására szólított fel. A brit nagykövetség szombaton “kiterjedt erőszakról” adott hírt, s arra figyelmeztette a thaiföldi fővárosban tartózkodó briteket, hogy kerüljék el a nagy áruházakat. Tavaly 841 ezer brit turista járt Thaiföldön, több, mint amennyi bármely más európai országból érkezett. Az amerikai turisták száma 627 ezer volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik