Nagyvilág

Közös megemlékezést tartott a Hamász és a Fatah

A palesztinok két legerősebb, egymással rivalizáló szervezete közös megemlékezést tartott a "katasztrófa napján", az izraeli államiság kikiáltásának 62. évfordulóján.

Azóta, hogy 2007-ben a Hamász megszerezte az ellenőrzést a gázai övezet fölött, most először fordult elő, hogy Mahmud Abbász palesztin elnök által irányított Fatah illetékesei egy nagygyűlésen együtt jelentek meg a világ egy részén terrorszervezetnek minősített Hamász vezetőivel. A gázai övezetben tartott gyűlést az Iszlám Dzsihád nevű kisebb szervezet szervezte.

Az utóbbi hónapokban a Hamász és a Fatah tárgyalásokat kezdett a szembenállás megszüntetése érdekében. Munib Al-Maszri palesztin üzletember, akinek jelentős szerepe volt a két szervezet közti közvetítésben, óvatosan azt mondta a Reutersnek, hogy “a következő napok kedvező eredményt hozatnak, de ne legyenek túlzott elvárásaink”.

Az iráni támogatást élvező Hamász, amely 2006-ban megnyerte a palesztin választást, nem ismeri el Izraelt, a Fatah és Izrael között született megállapodásokat, és elítéli Mahmud Abbászt és követőit, mert készek lemondani az Izrael elleni fegyveres harcról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik