Nagyvilág

A tőzsdecápák Cannes szenzációja

Versenyen kívül mutatják be pénteken este a 63. cannes-i filmfesztiválon Oliver Stone 23 évvel ezelőtt készült Tőzsdecápák című filmjének folytatását A pénz nem alszik alcímmel. A hollywoodi produkció teljes szereplőgárdája, élén a pénzügyi zsenit alakító Michael Douglasszel, aki egyben a film társproducere is, jelen lesz az esti vörös szőnyeges bevonuláson.

A pénzügyi válság kapcsán merült fel a Tőzsdecápák folyatásának gondolata, de a film megközelítése változott az első részhez képest: a börtönből szabaduló Gordon Gekko (Michael Douglas) mindenét elvesztette, nincs pénze, a fia kábítószer-túladagolásban meghalt, a lánya tudomást sem akar róla venni. A korábbiaknál is hataloméhesebb főhős pedig úgy érzi, hogy mindenki elárulta őt – mondta a bemutató előtti sajtótájékoztatón a film rendezője.

Oliver Stone szerint az első rész óta eltelt 23 évben a tőzsde világában gyakorlatilag semmi nem változott, illetve inkább romlott a helyzet. “1987-ben még hittem abban, hogy a kapitalizmus javulhat. De nem ez történt. Rosszabb lett: a munkások fizetését befagyasztották. Csak a vállalatvezetők és a pénzügyi világban dolgozók keresnek pénzt, a munkások meg semmit. Ezen változtatni kell” – hangsúlyozta a rendező. “Nem tudom, hogy működik-e a kapitalizmus, de komoly és átfogó reformokra van szükség” – tette hozzá.

Michael Douglas arról beszélt, hogy úgy érzi: a “pénz iránti mohóság örökkévaló”. Elárulta: meglepte, hogy a Tőzsdecápák 1987-es sikere után “olyan sok diplomás” választotta az általa alakított figura útját, aki “embereket és társadalmakat tett tönkre”.

A Tőzsdecápák – A pénz nem alszik című filmben a főhős lánya, Winnie (Carey Mulligan) egy feltörekvő, de morális szempontok által vezérelt bróker, Jacob (Shia LaBeouf) menyasszonya. Gekko pedig a szárnyai alá veszi a kezdő idealista fiatalembert. A filmet szeptemberben mutatják be a magyar mozikban.

Michael Douglas mellett a nap másik sztárja Cannes-ban Lionel Jospin volt francia miniszterelnök, a 2002-es elnökválasztás szocialista jelöltje, akit a hollywoodi színészekhez hasonlóan rajongók hada várt a fesztiválon. A politikus színészként Michel Leclerc filmjében debütált, amelyet a Rendezők Hete programban mutattak be csütörtök este. A Le nom des gens (Az emberek neve) című komédiában a baloldali politikus önmagát alakítja.

A hivatalos versenyprogram egyharmada ázsiai alkotás, közülük eddig csütörtökön a kínai, pénteken pedig a dél-korai versenyfilmet láthatta a fesztiválközönség. A legnagyobb visszhangot azonban eddig az elsőként bemutatott francia produkció kapta.

Mathieu Amalric – aki Franciaországban elsősorban művészfilmek színészeként népszerű, a magyar nézők viszont a Quantum csendje című Bond-mozi gonoszaként ismerhették meg – ezúttal a Turné című film rendezőjeként, írójaként és főszereplőjeként vonulhatott fel a vörös szőnyegen. Komédiájában egy kiégett párizsi tévéproducert alakít, aki ezúttal egy csapatnyi, sztriptízparódiát előadó amerikai táncosnővel turnézik vidéki francia városokban. Az első méltató francia kritikák Cassavetes és Fellini filmjeihez hasonlították Amalric költői road-movie-ját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik