Nagyvilág

Több ezer katona hagyja el Irakot

Az Egyesült Államok az eddigi terveknek megfelelően fogja kivonni katonáit Irakból, a bizonytalan politikai és biztonsági helyzet ellenére is - közölte kedden az amerikai védelmi minisztérium.

Jelenleg 94 ezer amerikai katona állomásozik Irakban, és a két ország közötti megegyezés értelmében ezt a számot ötvenezerre kell csökkenteni augusztusig.

Az Irakban állomásozó amerikai számát, az eredeti terveknek megfelelően 91 ezerre csökkentjük május végére, ami után nagyobb ütemben kezdjük meg a csapatok kivonását – közölte a Pentagon szóvivője, újságírók előtt nyilatkozva. Ezzel az AP amerikai hírügynökség egyik hírére reagált, amely szerint az amerikai parancsnokok, és a Pentagon a csapatkivonás elhalasztását, és lassítását fontolgatják a bizonytalan politikai és biztonsági helyzet miatt.

Iraknak a márciusi választások óta nincsen új kormánya, és a helyzetet kihasználó felkelők több támadást is végrehajtottak. Hétfőn legalább 110 ember halt meg, és több mint ötszázan megsebesültek több támadásban.

Az Egyesült Államoknak 2010. augusztus 31-éig kell kivonnia harcoló alakulatait Irakból, egy korábbi, még George W. Bush előző amerikai elnök hivatali ideje alatt született megegyezés alapján. Az összes amerikai csapatot 2011 végéig kell kivonni Irakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik