Nagyvilág

Vegyi fegyverek bevetésével vádolják Washingtont

Egyre több iraki gyerek jön a világra születési rendellenességekkel, a szülők az állítólagos amerikai vegyi támadásokat okolják – jelentette a CNN.

Az amerikai hírcsatorna iraki tudósítója arról számolt be, hogy a helybeliek szerint a nyugati csapatok falludzsai offenzívája után nőtt meg a rendellenességgel születő csecsemők száma. Egy az iraki hátrányos helyzetűeket segítő alapítvány elnöke a CNN riporterének úgy nyilatkozott: a szövetségesek a hadművelet során tiltott fegyvereket is bevetettek.

A beteg gyerekek családjai beperelték a brit kormányt háborús bűnrészesség miatt. Iraki kormánytisztviselők szerint viszont nincs tudományos bizonyíték arra, hogy mi okozhatja a gyerekek betegségeit, illetve statisztikák sem készültek arról, hogy Irak más területeihez képest valóban több-e a születési rendellenesség az érintett településeken.

Az amerikai védelmi minisztréium a CNN megkeresésére adott válaszában jelezte, hogy értesült az iraki születési rendellenességekről, viszont az esetek alapos kivizsgálása előtt nem vonhat le következtetéseket azok kiváltó okairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik