Nagyvilág

Tüntetnek az oroszok ellen Kijevben

A nyugatbarát ukrán ellenzék mintegy ezer szimpatizánsa tüntet Kijev központjában az Oroszországhoz való közeledés politikája ellen.

A kedden délelőtt kezdődött demonstráció résztvevői Julija Timosenko volt miniszterelnök, valamint a nacionalista és nyugatbarát ellenzéki pártok felhívására gyűltek össze a parlament előtt, ahová a kormány jelentős rendőri erőket vezényelt ki.

Az új ukrán államfő, Viktor Janukovics személyéhez köthető orosz-ukrán közeledés az ellenzék szerint felszámolja a nemzeti függetlenséget. “Eltűnünk, feloldódunk a végtelen orosz térben, országunk a legjobb úton halad afelé, hogy megszűnjön független államként létezni” – írta hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatában Julija Timosenko, tüntetésre szólítva fel az ukránokat.

A kijevi parlament április 27-én ratifikálta az orosz-ukrán flottaszerződést, amely szerint Oroszország 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot, cserébe pedig Ukrajna olcsóbban juthat gázhoz. A voksolás során az ellenzéki képviselők verekedést provokáltak, képviselőik tojással dobálták meg a házelnököt, a honatyák ököllel ütötték egymást, még füstgránátok is előkerültek.

Néhány nappal később az orosz miniszterelnöknek, Vlagyimir Putyinnak az a bejelentése borzolta fel a kedélyeket, amelyben arra utalt, hogy a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energiaipari vállalatoknak egyesülniük kellene.

Az újabb megegyezésekre május 17-ig még várni kell, ekkor látogat ugyanis Dmitrij Medvegyev orosz elnök Ukrajnába. Timosenko már most “ukránellenesnek” nevezi a tervezett megállapodásokat, s azt követelte Jankukovicstól, hogy hozza nyilvánosságra a dokumentumok tartalmát, mielőtt még aláírná őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik