Nagyvilág

Spanyol és marokkói repülőtereket zártak le

Az izlandi hamu miatt lezártak kedd reggel hét spanyolországi, déltájban pedig öt marokkói repülőteret. A hamufelhő Franciaország felé tart.

A hét spanyolországi reptér közül három az Ibériai-félsziget déli részén, négy pedig a Kanári-szigeteken található.

Sevilla, Jerez és Badajoz légikikötőjét zárták le reggel hat órakor, valamint helyi idő szerint 4 (közép-európai szerint 5) órakor a Tenerifén lévő két és a La Palmán, illetve a La Gomerán lévő egy-egy repülőteret – mondta az Aena szóvivője, hozzátéve: nem tudják, meddig tarthat a zárlat.

Az Ibériai-félszigeten már az előző nap is fennakadások voltak a légi közlekedésben, bár egyik légikikötőt sem kellet bezárni. Korlátozták a hatezer és tízezer méteres magasság közötti légtér átrepülhetőségét. Emiatt Sevilla, Madrid és Barcelona felett közel negyedével kevesebb lehetőség nyílt a légtér átrepülésére.

A hamufelhő miatt kedd délelőtt bezárt öt marokkói repülőtér is: Rabat, Casablanca légikikötője közép-európai idő szerint 9-től 14 óráig, Tanger, Tetuán és Esz-Szavíra repülőtere pedig 6-tól 14 óráig nem indít és nem fogad járatokat – jelentette be a Royal Air Maroc hazai légitársaság. A marokkói légiforgalmi hatóság szerint könnyen elképzelhető, hogy a zárlatokat meghosszabbítják, ha úgy alakul a helyzet.

Az európai légtér ellenőrzésével foglalkozó szervezet, az Eurocontrol közölte: elképzelhető, hogy egy nagy magasságban lévő hamufelhő kedd délután Spanyolország felől Franciaország délkeleti része fölé halad, de emiatt nem feltétlenül kell bezárni az érintett repülőtereket. Az Eurocontrol úgy becsüli, hogy kedden Európában mintegy 29 ezer járat közlekedhet, ami nagyon közel van a szokásos járatszámhoz. Közép-európai idő szerint kedden fél 11 órakor a hamufelhők nagyja Dél- és Közép-Spanyolország, valamint az országhoz tartozó Kanári-szigetek és Madeira fölött lebegett – tették hozzá.

Az Atlanti-óceán északi része fölött eközben oszlásnak indultak a nagy magasságban lévő hamufelhők, ami megkönnyíti a transzatlanti járatok közlekedtetését, mert nem kell észak felé kerülniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik