Nagyvilág

Kőkemény megszorítások jönnek Romániában

A 25 százalékos bércsökkentés, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékkal való megkurtítása mellett az idén 1,29 millióra csökkenti a közalkalmazottak számát a román kormány.

Romániában a meghirdetettnél keményebb gazdasági megszorító intézkedések várhatók – derült ki a román kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándékleveléből. Az Evenimentul Zilei és a Ziarul Financiar című napilapok számítása szerint ez 70 ezer ember elbocsátását jelenti.

Ezután 16 százalékos adót vetnének ki az ebédjegyekre, amivel a magánvállalatok kiegészíthetik dolgozóik jövedelmét. A kormány a tőkehozamból származó bevételeket, beleértve a bankbetétek kamatját is megadóztatná. Az idén nem kapnak tizenharmadik fizetést a közszférában dolgozók, emellett ideiglenesen felfüggesztik a korengedményes nyugdíjaztatásokat, és megszüntetik az IT-szektorban a programozókat foglalkoztató cégeknek járó kedvezményeket.

Kevesebb kórházi ágy és vizitdíj várható

Az egészségügyben is megtakarításokat terveznek, több mint 9 ezerrel csökken a kórházi ágyak száma. A tervek szerint 150 kórházat bezárnának – ám ez utóbbi információt cáfolta Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter. A kormány a részleges hozzájárulási fizetéses rendszer bevezetésével is növelné az egészségügy bevételeit, a betegekkel megfizetett szolgáltatások között szerepel egyebek között a vizitdíj is.

A kormány a költségvetés hiányának a lefaragása érdekében a román bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkenti az önkormányzatok finanszírozását is.

A lakosságnak várhatóan többet kell majd fizetnie a hőenergiáért, mivel a GDP szintén 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkentik a állami fűtéstámogatást.

Megkurtítják a gyermeknevelési támogatást

A kormány a gyermeknevelési támogatás rendszerét is módosítani akarja, így megszüntetné azt a rendelkezést, ami lehetővé tette, hogy a magas jövedelmű édesanyák a bérük 85 százalékát igényeljék gyermeknevelési támogatásként. A román sajtó értesülései szerint a kormány a korábban is alkalmazott rendszerre akar visszatérni, amely szerint minden kismama egységesen, a minimálbérnek megfelelő 600 lej értékű támogatást kap.

A szándéklevélből az is kiderül, hogy elkerülhetetlen lesz az újabb bevételnövelő intézkedések alkalmazása – ami a román sajtó szerint a legfontosabb adók, az áfa és az egységes adókulcs emelését jelenti -, amennyiben ezeknek a megszorító intézkedéseknek az alkalmazása nem hozza meg a remélt eredményeket.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelyből 13 milliárdot a washingtoni pénzintézet biztosít. A román kormány az ötödik, 850 millió euró értékű hitelrészlet folyósítása érdekében vállalta a közkiadások csökkentését, ami nélkül a román államháztartási hiány idén meghaladná a GDP 9 százalékát. A deficitet Romániának 6,8 százalékra kell csökkentenie 2010-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik