Nagyvilág

Az elnök távozását követelték Haitin

Összecsaptak a rendőrökkel hétfőn Port-au-Prince-ben a René Préval haiti elnök távozását követelő fiatalok - jelentette egy újságíró a helyszínről.

A motoros rendőrök könnygázzal próbálták meg feloszlatni a január 12-i földrengéskor összedőlt elnöki palota irányába haladó több száz – egyes források szerint mintegy kétezer – tüntetőt. Lövések is hallatszottak. Egy rendőrségi szóvivő szerint legalább egy ember megsebesült.

“A rendőrök hiába nyitnak tüzet, mindennap tüntetni fogunk Préval elnök ellen, aki semmit nem tesz a lakosságért” – mondta Réginald Lange, a földrengéskárosultak egyik szervezetének vezetője. Összesen 28 ellenzéki párt és politikai szervezet követeli az elnök távozását, mert szerintük Préval mandátuma lejárta után is hatalmon akar maradni.

“A mandátumának 2011. május 14-ig való meghosszabbításáról szóló törvény elfogadtatásával Préval hatalmon akar maradni. Senki sem tudja, mikor lesznek a választások. Még egy diktatúrát nem tűrünk az országban” – hangsúlyozták a tüntetések megjelent pártvezetők.

A januári földrengés óta, amelynek becslések szerint 230 ezer és 300 ezer közötti halálos áldozata volt, ez volt a legjelentősebb tüntetés a karibi országban. Port-au-Prince-ben újabb tüntetésekre készülnek, vidéken haitiak ezrei vonulnak fel naponta az államfő távozását követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik