Nagyvilág

Hatalmas bányarobbanás-sorozat – sok az áldozat

A legfrissebb adatok szerint tizenkét ember meghalt, mintegy negyven másik megsérült egy szibériai bányában történt két metánrobbanásban.

A szibériai bányában további robbanások veszélye miatt vasárnapra virradóra meghatározatlan időre leállították a mentési munkálatokat. Katasztrófavédelmi illetékesek szerint várhatóan rövidesen újraindul a mentés.

A bányát üzemeltető Raszpadszkaja vállalatnál elmondták, hogy az első robbanásban négyen haltak meg, a halálos áldozatok száma a második robbanás után emelkedett tizenkettőre. Oroszország egyik legnagyobb szénbányájában a szombat esti első robbanás idején 359 ember tartózkodott a fejtésen. Vasárnap hajnalra – a második robbanás előtt – 295 bányászt sikerült kimenteni, 64 bányász és 20 bányamentő a mélyben rekedt, a bányamentőkkel megszakadt a kapcsolat.

Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a szerencsétlenség műszaki okból következhetett be. A baleset idején ugyanis nagy mennyiségű metángáz lövellt a tárnába, amit az érzékelők jeleztek ugyan, de az embereknek nem volt idejük elhagyni a bányát. A Kemerovói megyei ügyészség büntetőeljárást indított az ügyben, “a munkavédelmi előírások több ember halálát okozó megsértése” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik