Nagyvilág

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Moszkvában és további 19 orosz városban moszkvai idő szerint vasárnap reggel 10 órakor megkezdődött a második világháborúban a fasizmus felett aratott győzelem 65. évfordulójára rendezett díszszemle.

A Kreml fehér-kék-pirossal, az orosz nemzeti zászló színeivel bevont fala előtt, a Vörös téren, ragyogó napsütésben felsorakozott több mint tízezer orosz katona, de képviselték magukat a Független Államok Közösségébe tömörült volt szovjet köztársaságok és a háborús szövetségesek is.

A térre kihozták az orosz állami zászlót, ahol Dmitrij Medvegyev államfő, a fegyveres erők legfőbb főparancsnoka rövid beszédet mondott.

Medvegyev beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború tanulságaira emlékezni kell, és rámutatott, hogy a Föld békéje továbbra is törékeny. “A háborúk nem egy pillanat alatt kezdődnek, hanem a gonosz erőt gyűjt, ha az emberek úgy tesznek, mintha nem vennék észre…. Csak együtt tudunk szembeszállni a mai veszélyekkel, csak a jó szomszédság elve alapján tudjuk megoldani a globális biztonság kérdéseit, hogy az igazságosság és a jóság ideáljai győzzenek a világon, s hogy a jövendő nemzedékek élete szabad és boldog legyen” – mondta.

Rámutatott, hogy 1945-ben nem csupán katonai, hanem hatalmas, közös erkölcsi győzelem született, amelyért harcoltak a volt Szovjetunió népei és a szövetséges államok.

A háború óta első ízben vonultak fel az egykori szövetségesek – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország, valamint Lengyelország – egységei.

A menetet a moszkvai katonai körzet zenekarainak 1200 muzsikusa zárta le. Ezután következett a haditechnikai bemutató, amelyen a legújabb haditechnikai eredményeket a Topol-M és a Pancir önjáró rakétakilövő állások képviselték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik