Nagyvilág

Az IMF jóváhagyta a 30 milliárd eurós hitelt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta vasárnap a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet.

Az összeg része annak a 110 milliárd eurós keretnek, amelyet az eurózóna országai és az IMF együtt biztosítanak a fizetésképtelenség határára jutott Görögországnak.

Az euróövezeti országok vezetői már szombati brüsszeli munkavacsorájukon véglegesen jóváhagyták az országcsoportra eső 80 milliárd eurós csomagot.

A washingtoni székhelyű valutaalap igazgatótanácsa három órán át ülésezett a görög hitelkeretről. A mentőövért cserébe a görög kormány széles körű költségvetési megszorításokat helyezett kilátásba adósságproblémái megoldására, ami zavargásokhoz vezetett.

Az a félelem, hogy a görög válság más országokra is kiterjedhet, jelentős bizonytalanságokat keltett a nemzetközi pénzügyi piacokon, még New Yorkban is. Elemzők szerint Portugália, Spanyolország és Írország lehet a következő néhány olyan ország, amely Görögország sorsára juthat, és nemzetközi segélycsomagra lehet majd szüksége.

A görög segélycsomag a legnagyobb eddigi egy országnak nyújtott pénzügyi mentőöv; a görög adósságteher meghaladja a GDP 115 százalékát.

Az Egyesült Államokban republikánus politikusok egy csoportja ellenezte, hogy Washington pártolja Görögország megsegélyezését, és arra is felszólították a Fehér Házat, hogy ne támogasson egy esetleges spanyol segélycsomagot.

Érvelésük szerint az Egyesült Államok, amely az IMF legnagyobb finanszírozója, nem teheti kockára egy IMF-csomaggal az amerikai adófizetők pénzét. Az ellenzéki képviselők úgy látják: a befektetők nem bíznak abban, hogy a görög segélycsomag működni fog, ez a félelem érződött az amerikai értéktőzsde csütörtöki szokatlan gyengülésén is.

Az amerikai elnök vasárnap – három nap alatt már másodszor – felhívta Angela Merkel német kancellárt és azt sürgette, hogy az Európai Unió tegyen határozott piaci bizalomerősítő lépéseket. Előző – pénteki – egyeztetésükön azt mondta Merkelnek: erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne Amerika részéről. “Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban” – közölte Barack Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik