Nagyvilág

Pedofiliabotrány: elfogadta a pápa a német főpap lemondását

XVI. Benedek pápa szombaton elfogadta Walter Mixa augsburgi püspök lemondását, miután felmerült a gyanúja annak, hogy a német főpap szexuális visszaélést követett el gyermekekkel szemben.

A Vatikán szombati szikár közleménye szerint Mixa lemondását a pápa annak az egyházjogi törvénynek az alapján fogadta el, amely lehetővé teszi egy püspök távozását, amennyiben “alkalmatlanná” válik a szolgálatra. Mixa egyben a német hadsereg, a Bundeswehr katonai püspöke is volt. Mixa immár a sokadik főpap a római katolikus egyházban, akinek az elmúlt évtizedekből származó pedofil botrányok miatt kell távoznia posztjáról. Az elmúlt hetekben egy belga és három ír püspök mondott le hasonló okok miatt.

Az augsburgi egyházmegye vezetőjét április elején eredetileg azzal vádolták meg, hogy még egyszerű papként egy bentlakásos otthonban évtizedeken keresztül durván bánt a rá bízott gyermekekkel, valamint egy árvaházi alapítvány pénzéből értékes antik műtárgyakat vásárolt magának. A püspök kezdetben a fenyítés minden formáját tagadta, de később beismerte, hogy “egyszer-kétszer kiosztott néhány nyaklevest”, majd mindezért bocsánatot kért, és április 21-én felajánlotta lemondását. Német ügyészek és egyházi tisztségviselők azonban most pénteken azt közölték, hogy világi és egyházi hatóságok olyan vádakat vizsgálnak, melyek szerint Mixa szexuális visszaélést követett el egy kisfiúval szemben. A főpap visszautasította a feltételezést.

Az eset a német sajtó szerint Mixa eichstätti püspöksége (1996-2005) idején történt. Lapinformációk szerint a feljelentés nem magától a feltételezett áldozattól, hanem környezetétől származik. Az ingolstadti ügyészség megkezdte a nyomozást az ügyben. A Focus című német hetilap szombati közlése szerint XVI. Benedeknek tudomása lehetett a Mixával szemben szexuális visszaélés miatt felmerült gyanúról, még mielőtt a püspök felajánlotta volna lemondását.

Egy április 29-én lezajlott vatikáni audiencián ugyanis Anton Losinger augsburgi segédpüspök már személyesen tájékoztatta a német pápát az újabb gyanúról, s a meghallgatáson jelen volt Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke és Reinhard Marx müncheni érsek is. A két érsek pedig előzőleg már bizonyosan konzultált az ügyben az érintett augsburgi püspökkel – írta a Focus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik