Nagyvilág

Obama: május 9. az amerikai-orosz szövetség jelképe

A Szovjetunió és az Egyesült Államok szövetsége minden idők egyik legjelentősebb katonai szövetsége volt - jelentette ki Barack Obama.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok szövetsége, amely le tudta győzni a fasizmust, minden idők egyik legjelentősebb katonai szövetsége volt, a Győzelem napja pedig azt idézi fel, milyen hihetetlen áldozatokat hozott akkor a Szovjetunió és hogy mennyire erős volt Amerika és az orosz nép szövetsége – jelentette ki Barack Obama.

Az amerikai elnök, aki korábbi tervei ellenére nem vesz részt a moszkvai ünnepségeken, az orosz televízió I. csatornájának Hírek szombaton című heti műsorának adott interjújában elmondta, hogy nagyapja Patton tábornok alatt harcolt a háborúban, s hogy nagyanyja fivére a buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadítói között volt.

Obama kifejezte reményét, hogy a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-III. szerződést még idén ratifikálja az amerikai kongresszus, és azt mondta, szeretné, ha ez még a novemberi választások előtt megtörténne. Hozzátette azonban, hogy a szenátusnak is minél előbb el kívánják juttatni a dokumentumokat.

Kijelentette: a terrorizmus Oroszország és az Egyesült Államok közös ellensége, egyik sem képes önmagában megküzdeni ezzel a veszéllyel, és ezért feltétlenül együtt kell működniük e téren.

Az elnök elmondta: Washingtonban tanulmányozzák, és igen komolyan veszik Dmitrij Medvegyev orosz elnök új európai biztonsági architektúra kiépítésére vonatkozó javaslatát. “Úgy vélem azonban, most elsősorban azt kell megnézni, helyre lehet-e állítani a meglévő intézmények iránti elveszett bizalmat” – mondta, és hozzátette, hogy fellép az Oroszország és a NATO közötti konzultációk rendszeresebbé tétele mellett, s hogy szerinte minden európai állam és NATO-tagállam érdekelt az Oroszországgal való szoros és kölcsönösen előnyös együttműködésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik