Nagyvilág

Börtönbe zárják Chávez kritikusát

Sikkasztás és hivatali visszaélésért 7 év és 11 hónap szabadságvesztésre ítélték a venezuelai elnök ellenlábasát és bírálóját, Raúl Baduel volt védelmi minisztert.

Baduelt azzal vádolták, hogy minisztersége idején – 2006 és 2007 között – 18,6 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el.

A volt tárcavezető ártatlanságát hangoztatta, és azt állította, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, tehát az ítélettel azt torolták meg, hogy szembenáll Chávezzel.

Ezt az elnök a per kezdete óta cáfolta. Kijelentette, hogy nem üldözi jogi eszközökkel politikai ellenfeleit, illetve azt, hogy Baduel és a kormány más bírálói bűnözők, akiket bíróság elé kell állítani. Ennek megfelelően a perben nyolc év 11 hónap börtönre ítélték a venezuelai hadsereg egyik ezredesét is.

A volt védelmi miniszter eredetileg baráti viszonyban volt a mostani
államfővel – amíg Chávez a hadseregnél szolgált -, és titokban
segédkezett neki a szociáldemokrata Carlos Andrés Perez elnök elleni
1992-es államcsínykísérletben, amelyet az akkor alezredesi rangú Chávez
vezetett, s amiért Chávezt két évre be is börtönözték.

Baduel 2007 júliusában nyugállományba vonult, miután Chávez elmozdította őt a védelmi miniszteri posztról, így az elnök egyik legismertebb bírálójává vált. Többek közt nyilvánosan támadta azt az alkotmánymódosító csomagot, amely az alaptörvénybe foglalta volna az elnök által hirdetett szocialista eszméket, s amelyet még 2007-ben elutasítottak a dél-amerikai ország szavazói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik