Nagyvilág

Testszkenner miatt támadt egy biztonsági őr

Letartóztatták a miami nemzetközi repülőtér egyik szövetségi biztonsági szkennerkezelőjét, aki viperával verte meg kollégáját, amiért munkahelyén hónapokon át csúfolták nemi szervének mérete miatt.

Rolando Negrin férfiúi “nagyságát” akkor ismerhették meg kollégái a Közlekedésbiztonsági Hivatalnál (TSA), amikor a férfi egy gyakorlat közben átment egy egészalakos testszkenneren. Negrinnél több havi ugatás után kedd este betelt a pohár: a férfi az alkalmazotti parkolóban előkapott egy viperát és nekiesett munkatársának – jelentette pénteken a The Miami Herald internetes oldala. A rendőrség közlése szerint a súlyos testi sértéssel vádolt Negrin 7.500 dollár (1,6 millió forint) óvadék kifizetése ellenében szabadlábon védekezhet.

Az amerikai szövetségi hatságok 2008-ban kezdték el alkalmazni a teljes alakot letapogató reptéri szkennereket, mert a kifinomult eszközök hatékonyan kimutatják, hogy van-e az utasoknál fegyver, vagy veszélyes anyag. Az emberi testről készített képet – amelyen az arcot elhomályosítják, a nemi szerv viszont jól kivehető – egy elkülönített helyiségben figyeli a biztonsági személyzet.

A berendezések használata miatt már korábban aggodalmát fejezte ki az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU), mondván a szkennerek sértik az utasok személyiségjogait. Howard Simon, az ACLU floridai igazgatója rosszallását fejezte ki az emberek “vetkőztetős átkutatása” miatt, és felszólította a kormányzatot, hogy alkalmazzon kevésbé invazív biztonsági technológiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik