Nagyvilág

Ökológiai bomba a romániai Nagyszalontán

Környezeti katasztrófa fenyeget a romániai Nagyszalonta bezárt vágóhídjánál. A csődbe ment üzemben felrobbanhat a hűtőberendezés.

A csődbe ment cégnek a vágóhídon maradt egy még üzemben lévő hűtőberendezése, amelynek működtetésére nincs további pénz. Leállása esetén a szerkezet felrobbanhat. Ha az áramtalanított, de nem hatástalanított ipari hűtő felrobban, egy kilométeres körzetet boríthat be a hűtőberendezésből felszabaduló, súlyosan mérgező ammónia.

A berendezésben jelenleg tizenkét tonnányi állati tetemet tárolnak. Gavrila Ghilea, Bihar megye prefektusa szerint a helyi önkormányzat és a megyei környezetvédelmi hatóság felelőssége, mi történik a veszélyes hulladékkal.

Az eredeti tulajdonos, a Prodaliment Kft. tetemes adósságot halmozott fel az áramszolgáltató felé, amely a továbbiakban nem hajlandó hitelezni a fizetésképtelenné vált vállalatnak.

Szakértők szerint, ha leáll az áramszolgáltatás, körülbelül nyolc óra alatt nőhet meg a hűtőberendezésben annyira a nyomás, hogy a katasztrófa elkerülhetetlenné válik, a robbanás emberéleteket veszélyeztethet.

A tervek szerint a napokban szakszerűen elszállítják a robbanással fenyegető ammóniakészletet. Tizenöt tonna vegyi anyagot kell a helyszínről sürgősen elvinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik