Nagyvilág

Keresik a New York-i merénylő futárját

Az amerikai nyomozók egy futár után kutatnak, aki a gyanú szerint pénzt szállított az Egyesült Államokba a meghiúsított New York-i merényletkísérlet előkészítésére.

A nyomozók tudják a futár nevét, aki feltehetően segítette a gyanúsítottként őrizetbe vett pakisztáni-amerikai Faisal Shahzad előkészületeit. A futár által szállított pénzből vette Shahzad egyebek mellett a terepjárót, amelyben elrejtette a benzines kannákat és a propángáztartályokat – mondta egy névtelenséget kérő amerikai igazságügyi tisztségviselő az AP hírügynökségnek. Arról nem tudott részleteket, hogy az illető mennyi pénzt juttathatott az Egyesült Államokba a robbantás előkészítésére.

Amerikai nyomozók már elutaztak Pakisztánba, hogy feltérképezzék Faisal Shahzad mozgását az országban, ahol öt hónapot töltött, mielőtt februárban visszatért volna az Egyesült Államokba. Ugyancsak ki akarják hallgatni egy al-Kaida-kapcsolatokkal bíró fegyveres csoport négy tagját az üggyel összefüggésben.

A 30 éves Shahzad ellen terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt emelnek vádat. A férfi korábban pénzügyi elemző volt, egyedül élt egy bérelt lakásban a connecticuti Bridgeportban. Február óta nem volt állása. Egy videofelvétel tanúsítja, hogy több doboz petárdát vett egy pennsylvaniai áruházban. A hatóságok úgy tudják, hogy az utóbbi három hónapban egy lőfegyvert is vásárolt Connecticutban, miközben látszólag nem volt jövedelme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik