Nagyvilág

Izraelnek a biztonság az első

Izrael a biztonsági kérdésekre helyezi a hangsúlyt a palesztinokkal amerikai közreműködéssel a napokban megkezdődő közvetett tárgyalásokon - jelentette ki pénteken Simon Peresz izraeli elnök George Mitchell amerikai elnöki különmegbízottnak jeruzsálemi találkozójukon.

A biztonsági kérdések rendezése a legfontosabb, tekintettel arra, hogy az izraeli hadseregnek a Gázai övezetből való 2005-ös kivonása óta rakétatámadások ezreit hajtották végre Izrael ellen a kiürített területsávból – hangoztatta Peresz. Az izraeli államfő, akinek a jogköre többnyire reprezentatív, Benjámin Netanjahu kormányfő álláspontját erősítette meg. Mitchell a héten kétszer is találkozott Netanjahuval. Peresz hozzátette: a zsidó állam történelmi, az Izrael mellett létrehozandó palesztin államot magában foglaló megegyezést akar a palesztinokkal.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a közvetett tárgyalásoknak minden lényegi problémát, különösképpen a határkérdést fel kell ölelnie. Abbász követeli, hogy az izraeli hadsereg vonuljon ki minden megszállva tartott palesztin területről, mindenekelőtt az 1967-ben annektált Kelet-Jeruzsálemből.

Mitchell tárgyalt Avigdor Lieberman külügyminiszterrel is. Az esti órákban az amerikai szenátor Rámalláhba utazik, hogy Abbász elnökkel és Szalám Fajjád kormányfővel találkozzon.
A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága szombat délben ül össze, hogy elvben jóváhagyja a 2008. decemberi – 2009 januári gázai offenzíva óta felfüggesztett béketárgyalások folytatását amerikai közvetítéssel. Egy magas rangú palesztin illetékes szerint George Mitchell elutazása előtt, szombat este vagy vasárnap hivatalosan is bejelentheti a tárgyalások újrakezdését.

Izraeliek és palesztinok azonban egyaránt szkeptikusak, ha nem egyenesen közönyösek a békefolyamattal szemben. Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes szerint a tárgyalások “kudarcra vannak ítélve”, Ahmed Korei volt palesztin főtárgyaló pedig a héten feltette a kérdést: egy újabb elhibázott kísérletről van-e szó, vagy az amerikaiak valódi garanciát kínálnak valamennyi lényeges kérdésre: a határokra, Jeruzsálemre, a menekültekre és a vízkészletekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik