Nagyvilág

Brit választás: fel akarták robbantani a szavazatszámlálókat

Autóba rejtett pokolgépet találtak egy észak-írországi szavazatszámláló központ előtt a brit parlamenti választások alatt - közölte pénteken a rendőrség.

A tűzszerészek hatástalanították a robbanószerkezetet, amelyet egy lopott gépkocsiban helyeztek el ismeretlenek a második legnagyobb északír város, Londonderry (Derry) egyik szavazatszámláló központja közelében.

A hatóságok a pokolgép miatt csaknem két óra hosszára kiürítették az épületet és néhány környező házat, a szavazatszámlálást erre az időre felfüggesztették. A környékbeli utcákat is lezárták, amíg a tűzszerészek ellenőrzött körülmények között felrobbantották a pokolgépet. Ezt követően a szavazatszámlálók visszatérhettek az épületbe, de a parkoló továbbra is zárva maradt.

A szavazatszámláló irodának helyet adó szabadidőközpontban két szavazókörzet – Foyle és East Londonderry – voksait összesítették.

Észak-Írországban fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlottak le a parlamenti választások.

Peter Robinson északír kormányfő elítélte a merényletkísérletet. “Döntő jelentőségű, hogy ne térjünk vissza a múlt legszörnyűbb napjaihoz, még akkor sem, ha egyesek abba az irányba próbálnak terelni minket” – mondta a katolikusok és protestánsok közötti északír konfliktusra utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik