Nagyvilág

Válásvásárt rendeznek

Válásvásárt tartanak Milánóban a hét végén. Válóperes ügyvédek, elváltak egyesületei, összetört és új életre kész szívek első találkozója ez a házasodás helyett egyre gyakrabban váló Olaszországban.

“Bécsben láttam hasonlót, onnan loptam az ötletet, de ez a válásvásár nem sima utánzat: másképpen válnak az osztákok, másképpen az olaszok. Mi talán ilyenkor is többet mosolygunk” – mondta el a szervező Franco Zanetti. Szerinte a vásár üzenete az, hogy a szerelem és a házasság vége nem tragédia, újra lehet kezdeni.

A hogyanra adnak tanácsot a válásban jártas szakemberek. A vásár látogatóit válóperes ügyvédek, az elváltak alakította egyesületek és a kudarcba fulladt házasság utáni boldogságot kínáló cégek várják. A résztvevők között párközvetítő irodák is vannak azoknak, akik a válásból kilábalva rögtön új partnert akarnak keresni.

Az új élethez, új társhoz új kinézet is kell: a vásáron stylist segít a külső újjávarázsolásában. Az elvált magányosok egyre szélesebb piacot képviselnek az utazási irodák számára is, a Ciao amore cég pedig esküvő helyett a válást segít megszervezni jogi, lelki és főleg anyagi tanácsadással.

A mosoly és a humor sem hiányzik a vásárról: a kis borzalmak üzletében a volt feleségtől-férjtől kapott ajándéktárgyakon lehet túladni. Színészek drámaterápiával, írók kreatív írástanfolyammal segítenek a válás okozta trauma gyógyításában. A volt partner zaklatása ellen az erre szakosodott jogi irodák nyújtanak tanácsadást. Újdonság a válási lista is: ha volt házastársadé lett az utolsó kistányér is, a barátoknak küldött ajándéklista segíthet új otthont teremteni.

A kétnapos vásár létjogosultságát a válások egyre növekvő száma igazolja. Az Istat statisztikai intézet adatai szerint a katolikus Olaszországban 1995-ben minden ezer házasságra 80 válás jutott, 2007-ben már 273. “Itália azonban még nem az Egyesült Államok, ahol bulival, tortával ünneplik a válást. Az olaszoknak nincsen kedve ünnepelni. 3-4 év telik el a válástól, amíg újból koccintani tudnak új életükre” – mondta el a Ciao Amore válásszervezője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik