Nagyvilág

Román lap: Magyarország megtámadta a román gazdaságot

Egy román lap bírálja Magyarországot a cianidos bányászat elleni döntés kikényszerítéséért. Úgy vélik, hogy a magyarok revizionista terveik miatt hátráltatják Erdély természeti kincsinek kitermelését.

A cianidos bányászati technológiákkal szembeni európai döntés kikényszerítésével Magyarország nem csupán Románia gazdasági érdekeit támadja nyíltan, hanem revizionista érveket ad egyes magyarországi politikusok kezébe, akik abban reménykednek, hogy Erdély természeti kincseit a jövendő nemzedékek Magyarország határain belül aknázhatják majd ki – fejti ki csütörtöki számában a Jurnalul National román lap.

Az előző napon az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiáknak az Európai Unióban való teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet.

A román napilap cikke még a szavazás előtt készülhetett, mert a szerdai szavazás várható eredményéről ír.

“A magyar nacionalizmus mintapéldája”

A cikk írója kifejti: a határozat(tervezet) nyílt támadást jelent Románia gazdasági érdekei ellen egy olyan válságidőszakban, amikor a térség országai versenyben állnak egymással a tőkeforrások bevonása terén. E “gazdasági háború” szellemében Magyarország be akarja fagyasztani a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat beruházását, amely Románia számára több mint 4 milliárd dolláros hasznot jelentene, és munkahelyek ezreit teremtené – olvasható a lapban. A gazdasági versenyben Budapest arra törekszik, hogy Románia infrastruktúrát nélkülöző, alacsony iparosítási szinten maradjon, ami hosszú távon Magyarország felé terelné a beruházásokat – vélekedik a cikk szerzője.

“Egyes magyar politikusok még messzebbre mennek, revizionista érveket hangoztatva, arra gondolva, hogy Erdély kincseit a jövendő nemzedékek Magyarország határain belül aknázhatják majd ki” – írja a lap. Szerinte ilyen értelemben az európai parlamenti határozat(tervezet) a magyar nacionalizmus mintapéldája. A szerző szerint ezt az is alátámasztja, hogy a tervezetet a “revizionista hajlamairól ismert” Tőkés László, valamint Áder János magyar EP-képviselő terjesztette elő.

Krónika: Nevetségesek a román eurohonatyák

Az erdélyi Krónika csütörtöki vezércikkében megállapítja: a határozat kezdeményezőit elsősorban az sarkallta radikális fellépésre, hogy az aranybányászatban alkalmazott, súlyosan mérgező vegyi anyagnak, a cianidnak katasztrofális és visszafordíthatatlan hatása lehet az emberi egészségre és a környezetre, így a biológiai sokféleségre is. Miközben a két magyar képviselőt – Áder Jánost és Tőkés Lászlót – többek között a nagybányai precedens megismétlődésének megakadályozása vezérelte, a cianidos bányászat betiltása ellen minden követ megmozgató román demokrata-liberális képviselők szeme előtt egyetlen cél lebegett: elhárítani az akadályt a verespataki beruházók projektje elől – írja a lap.

“Egyszerűen nevetséges, ahogy a román eurohonatyák politikai összeesküvést tulajdonítottak egy olyan ügynek, amely mögé politikai hovatartozástól függetlenül felsorakozott az EP valamennyi frakciója, az pedig egyenesen szánalmas, ahogy a verespataki befektető megpróbálja etnikai síkra terelni a kérdést, magyarveszélyt vizionálva a sikerrel járt kezdeményezők nemzetisége okán” – áll a vezércikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik