Nagyvilág

Összecsaptak a görög rendőrök és a tüntetők

A görög rendőrök könnygázt vetettek be a parlament előtt tüntetők ellen.

A mintegy 150 főnyi, fiatalokból álló csoport kövekkel és üvegekkel esett neki a biztonsági kordonnak, mire a rendőrség bevetette a tömegoszlató fegyvert. A többség erre transzparenseket lobogtatva visszavonult a parlamenttől, egy-egy kisebb csoport kukákat borított fel és gyújtott meg. Arról nem érkezett jelentés, hogy a zavargásokban bárki is megsérült volna, és őrizetbe vételről sem volt hír.

Több mint tízezer ember tüntetett csütörtökön is a parlament előtt a megszorító intézkedések ellen tiltakozva. A képviselőtestület este 172-121 arányban elfogadta a csomagtervet, amelyért cserébe várhatóan 110 milliárd euró kölcsönt kap majd a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniónak azoktól a tagállamaitól, amelyek bevezették az eurót.

A parlament által elfogadott takarékossági program 2012-ig mintegy 30 milliárd euróval csökkenti a költségvetést, a többi között a nyugdíjak és köztisztviselői bérek terhére, s megemeli a fogyasztói adókat – a jövedéki és forgalmi adók lesznek magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik