Nagyvilág

Titkos vegyszerrel “hatástalanítják” a nyersolajat

Úton van az olajszivárgás helyszínére a csaknem száz tonnás beton-acél olajfogó kupola, amely segítségével remélhetőleg sikerül megállítani a Mexikói-öbölbe két hete ömlő nyersolajat. Emellett egy titkos vegyszert is bevetnek.

A hatalmas beton-acél olajfogó kupolát szállító uszály helyi idő szerint szerdán indult útnak a Louisiana állam partjától 80 kilométerre levő olajkúthoz. A mélyépítésnél használt, alul nyitott süllyesztőszekrény – úgynevezett keszon -, amelyből a belefolyó olajat felpumpálnák a tenger felszínére egy tankerbe, már csütörtökre a helyére kerülne, és az olaj felszívása a jövő hét elején megkezdődhetne – közölte korábban John Curry, a balesetért felelős BP olajipari vállalat szóvivője.

A BP egy még ki nem próbált módszerrel is igyekszik mérsékelni a környezetszennyezést: nagy mélységben különleges vegyszert keverne az olajhoz, hogy annak nagy része még felszínre érés előtt lebomolhasson. A vegyszer pontos összetétele nem ismert, kereskedelmi titok – írta az MR1-Kossuth Rádió honlapja. A hétvégi tesztek sikeresek voltak. Tudósok azonban aggódnak az eljárás ökológiai kockázatai miatt. Ma még nem ismert ugyanis, hogy a mérgező anyagok milyen hatással lehetnek a tenger élővilágára.

Naponta 200 ezer gallon (755 ezer liter) olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe azóta, hogy a múlt hónapban robbanás történt egy part menti olajfúró toronynál, 11 ember meghalt a szerencsétlenségben – emlékeztetett az MTI.

A The Washington Post szerint elképzelhető, hogy egy mélytengeri áramlat nyomán az olajszennyeződés eléri a Florida délkeleti partjánál fekvő Miami városát is. A USA Today úgy tudja, a hatalmas szennyeződés kedden ugyan közelebb került a louisianai partvonalhoz, de súlyos szennyeződés nem történt, nagy olajtömeg még nem sodródott partra. A hét eleji jó idő segített a kárelhárításban: sok helyen fektettek le újabb műanyag olajgátakat a tengerre, és folytatódhatott a szennyezett víz átmosása tisztító hajókkal – írja a rádió honlapja.

Ökológiai katasztrófa

Szakértők szerint máris hatalmas károk keletkeztek a tengeri élővilágban. A baktériumok, planktonok és más apró élőlények ugyan elfogyasztják az olajat, de ezeket felfalják majd a kisebb halak, rákok. Ez utóbbiakat pedig majd a nagyobb halak és a tengeri emlősök fogyasztják el.

A tudósok szerint a szénhidrogén-alapú anyagok, amelyek a tengerben felgyülemlenek, vagy elpusztítják a tengeri élőlényeket, vagy beleivódnak az azt elfogyasztó állatok húsába, és így az ehetetlenné válik más élőlények számára.

További veszélyt jelent az olajfolt a tengeri korallokra, de az is katasztrofális hatással járhat, ha a szennyeződés az áramlatok révén kikerül az Atlanti-óceánra – vélekedtek más szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik