Nagyvilág

Merkel csatát nyerhet

Görögország megsegítésével kapcsolatban csatát nyerhet Angela Merkel kancellár, legalábbis a német parlamentben.

A pártok közötti, csaknem egész napos lázas alkudozások nyomán ugyanis erősen megnövekedett annak valószínűsége, hogy a kormány ezzel kapcsolatos, és a német szerepvállalást körvonalazó törvénytervezete nagy többséggel kap zöld jelzést a Bundestagban pénteken sorra kerülő szavazás során.

Értesülések szerint az ellenzék fő erejének számító szociáldemokraták – bizonyos kormányzati kompromisszumok fejében – feladták szembenállásukat, a Zöldek pedig eleve közölték, hogy fenntartásaik ellenére a koalíció törvénytervezete mellett szavaznak. Az öt parlamenti párt közül egyedül a Baloldal pártja jelentette ki egyértelműen, hogy a tervezet ellen fog szavazni.

Merkel kancellár egy csütörtöki nyilatkozatban ismét rendkívüli helyzetről beszélt. A parlamenti pártok frakcióvezetői előtt azt hangoztatta, hogy a német kormánynak és a parlamentnek vállalnia kell a felelősséget Görögország megsegítéséért, illetve az euró megvédéséért.

Hasonlóan foglalt állást Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter is, aki a kialakult helyzet kapcsán minden korábbinál súlyosabb válságról beszélt. A miniszter a leghatározottabban elutasította a görög adósságok átütemezésének lehetőségét, utalva arra, hogy az beláthatatlan következményekkel járna. A miniszter szerint egy ilyen esetben a bankok és a hitelezők lemondhatnának minden, Görögországgal szembeni követelésükről. Görögországban egyébként főként a német és a francia bankok a legfőbb hitelezők.

Kiszivárgott értesülések szerint az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – amely előző nap még a kormány törvénytervezetének megtorpedózásával fenyegetett – csütörtökön kijelentette, hogy bizonyos kiegészítésekkel hajlandó megszavazni. Eszerint a kormánykoalíciós pártok elfogadták a szociáldemokratáknak azt a követelését, hogy tervezethez egy olyan kiegészítést fűznek, amely – meglehetősen óvatos formában ugyan – előirányozza a magánbankok hozzájárulását a válság költségeinek fedezéséhez.
Erről egyébként a napokban a főbb bankok és a pénzügyminiszter között előzetes megállapodás született.

A kormánypártok ugyanakkor elutasították az SPD-nek azt a korábbi sürgetését, hogy a pénzpiaci spekulációk jövőbeni megfékezése érdekében a tervezetbe kerüljön bele egyfajta, a későbbiekben bevezetendő, úgynevezett pénzpiaci tranzakciós adó.

Amennyiben a szociáldemokraták és a Zöldek a pénteki voksoláskor ténylegesen a tervezet mellett szavaznak, az jelentős többséget és egyfajta erkölcsi győzelmet jelent a konzervatív Merkel kancellár számára. Mindez annak fényében különösen jelentős lenne, hogy a német lakosság csaknem 90 százaléka Görögország támogatása, illetve a német szerepvállalás ellen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik