Nagyvilág

Iszlám harcosokat toborzó férfit fogtak

Letartóztattak Párizsban egy marokkói származású francia férfit, aki a marokkói hatóságok gyanúja szerint iszlám harcosokat toborzott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat számára az afganisztáni harcokhoz - közölték csütörtökön francia igazságügyi források.

A 40 éves Ahmed Sahnounit múlt pénteken a francia főváros egyik északkeleti külkerületében, Aubervilliers-ben vették őrizetbe a francia elhárítás (DCRI) emberei egy tavaly év végén indított nyomozás eredményeképpen – mondta el a terrorizmus elleni ügyekben illetékes párizsi ügyészség.

Lakásának átkutatásakor számítógépes adathordozókat, radikális iszlamista propagandaanyagokat és olyan fényképeket foglaltak le, amelyen Sahnouni látható másokkal együtt egy háborús térségben.

A férfi ellen terrorcselekmények előkészítésével kapcsolatba hozható bűnszövetségben való részvétel vádjával szerdán Nathalie Poux terrorellenes vizsgálóbíró előzetes eljárást indított, és a gyanúsítottat letartóztatásba helyezte.

A marokkói hatóságok azzal gyanúsítják Sahnounit, hogy Franciaországból interneten keresztül irányított egy 24 tagú, az al-Kaidához kapcsolódó csoportot. Az április közepén a marokkói Rabatban felszámolt csoport afganisztáni, iraki, pakisztáni, szomáliai harcokhoz toborzott iszlám harcosokat.

Az ellene felhozott vádakat a marokkói férfi tagadta, csak annyit ismert el, hogy “egyszerű önkéntesként” járt Szaúd-Arábiában, Szíriában, Jordániában, Iránban, Törökországban, Marokkóban és más országban. Marokkóban április végén adtak ki ellen elfogatóparancsot, amelynek alapján a francia hatóságok vették őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik