Külföld

Görög válság: a németek nem biztos, hogy segítenek

admin
admin

2010. 05. 06. 11:45

Egy nappal a görögországi segélycsomagról, illetve az abban való német szerepvállalásról való, sorsdöntőnek tartott parlamenti szavazás előtt lázas alkudozások kezdődtek csütörtökön a politikai pártok Bundestag-beli frakciói között.

Az alkudozásban a hírek szerint személyesen vesz részt Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble, továbbá a koalícíós partner, liberális FDP elnöke, Guido Westerwelle is.

Merkel, Schäuble és Westerwelle – mint kiszivárgott – közösen igyekeznek rávenni az ellenzéki pártokat a segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezet jóváhagyására. Bár a Bundestag költségvetési bizottsága a tervezetet előzetesen támogatta, a kormánykoalíciónak egyáltalán nem mindegy, hogy a pénteki szavazáson sikerül-e – és ha igen, milyen mértékben – a tervezethez többségi támogatást szereznie.

Az ellenzék vezető erejének számító Német Szociáldemokrata Párt vezetői a csütörtöki frakcióülés előtt még úgy foglaltak állást, hogy a tervezet elfogadását feltételekhez kötik. A Zöldek még bizonytalanok, a Baloldal pártja pedig leszögezte, hogy a tervezet ellen szavaz majd.

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a német lakosság csaknem 90 százaléka Görögország megsegítése ellen van, és mindössze 10 százalék támogatja azt.

Németország 22,4 milliárd euróval venne részt a nemzetközi segélycsomagban.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.