Nagyvilág

Amerika nem kér a külföld segítségéből

Az Egyesült Államok nem kér a külföldi államok által felajánlott segítségből a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa kezeléséhez - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

P.J. Crowley szóvivő tájékoztatása szerint 13 ország – Kanada, Horvátország, Franciaország, Németország, Írország, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Románia, Korea, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia – kormánya és az ENSZ ajánlott fel segítséget.

A külföld szakértők küldését, szakértelmet, olajterelő gátakat, az olaj lebomlását segítő vegyszereket, olajpumpákat és fölöző hajókat kínált. Az amerikai parti őrség közölte: egyelőre nincs olyan igény, amelyet az Egyesült Államok ne tudna egymaga kielégíteni.

Az olajszennyeződés csütörtökön elérte a Louisiana állam partjai mentén fekvő szigeteket – köztük a New Harbor Islandet -, a homokos partokat rózsaszín tengervíz mossa. Helyszíni tudósítások szerint egyelőre nincs szó tömény, magas koncentrációjú, csak könnyebb szennyeződésről. Ez éppen költési időszak a sirályok és pelikánok számára, fennáll a veszélye, hogy a madarak szennyezett élelmet visznek kicsinyeiknek.

A kárelhárítást irányító parti őrség közlése szerint a csendes, szélmentes időjárás ismét lehetővé tette, hogy kisebb olajfoltokat elégessenek a tenger felszínén, csökkentve a szennyeződés méretét. Folytatták az olaj lefölözését is tisztító hajókkal és vegyszerek szórtak a tengerre.

A BP olajtársaság közben csütörtökön a parttól 80 kilométerre levő mélytengeri kút fölé szállította azt a közel 100 tonnás olajfogó beton-acél szerkezetet, amellyel a tervek szerint elfojthatják a szivárgást. A mérnökök előkészítették a 12 méter magas, torony alakú berendezés leeresztését az 1500 méteres mélységben levő kúthoz, amelyből naponta mintegy 800 ezer liter olaj ömlik a tengerbe. A BP közlése szerint a tartály – amelynek kupola alakú tetejéből egy acélcsövön keresztül akarják majd az összegyűlő olajat felpumpálni egy felszíni tankhajóba – két napon belül a helyére kerülhet, és jövő hét elején megkezdődhet az olaj felszivattyúzása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik