Nagyvilág

Támadásként értékelik a románok a ciános bányászat tiltását

A Verespatakon aranybánya nyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat élesen bírálta szerdán azt az állásfoglalást, amiben az Európai Parlament (EP) a cianidos bányászat uniós betiltására szólít fel, és úgy értékelte, hogy ez a döntés "Románia fejlődése elleni irányított, gátlástalan támadás" - olvasható a vállalat közleményében.

Az RMGC szerint az EP-ben leadott szavazatnak nincs jogi következménye, hiszen nem változtatja meg az Európai Unióban a bányászattal kapcsolatos, érvényben lévő jogi szabályozást.
Emlékeztetnek arra, hogy legutóbb négy évvel ezelőtt módosították a jogi keretet, ami lehetővé teszi a cián használatát biztonságos körülmények között, és biztosítja az új állások létrehozását, illetve valamennyi tagállam fejlődését.

A vállalat szerint Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyi felelőse egyértelműen hangsúlyozta, hogy a bányászati törvénykezés nem szorul egyelőre további módosításokra, tekintettel a ciántechnológiák jelenlegi szigorú szabályozására.

Az RMGC szerint az európai parlamenti képviselők nem vették figyelembe ezt az álláspontot, és elfogadták a “szélsőséges és nacionalista” politikusok által beterjesztett állásfoglalást.

A vállalat azt kifogásolja, hogy a szavazás előtt nem nyílt lehetőség vitára, és szerintük szándékosan úgy irányították a kezdeményezést, hogy az EP ipari és környezetvédelmi szakbizottságai ne tudjanak “megfelelő értékelést” adni.
Döntő többséggel megszavazta az EP szerdán azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiáknak az Európai Unióban való teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik