Nagyvilág

Merkel: válaszút előtt áll Európa

"Európa és egyben Németország jövője a tét" - ezzel indokolta Angela Merkel német kancellár, hogy nemzetközi megállapodást kötött Görögország megsegítésére.

Erről egy rendkívüli kormánynyilatkozat során beszélt, mielőtt megkezdték volna a megállapodást támogató, illetve a német szerepvállalást körvonalazó törvénytervezet vitáját. Ha sikerül az egyeztetés, akkor pénteken jóváhagyhatják a tervezetet.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Görögországban olyan szükséghelyzet alakult ki, amely az euró stabilitását veszélyeztette. “Ezért cselekedni kellett, és az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap segélycsomagja egyfajta ultima ratiót jelentett” – szögezte le.

Szerinte rendkívüli horderejű döntésről van szó, és elismerte, hogy a segélyért végső soron minden német adófizető garanciát vállal. egyúttal védelmébe vette a megállapodást, hangsúlyozva, hogy Görögország olyan alapvető kötelezettségeket vállalt, amelyek biztosítják a válságból való kilábalás lehetőségét, és egyben az euró stabilitásának megőrzését.

Megerősítette, hogy a három évre szóló segélyprogramban Németország a tervek szerint 22,4 milliárd euróval vesz rész, amelynek első részletét, azaz 8,4 milliárd eurót még az idén folyósítanak egy olyan hitelkonstrukcióval, amelyet az állami tulajdonban lévő KfW bankkal együtt hoztak létre.

“Németország azok után adta támogatását a segélyprogramhoz, hogy teljesültek előfeltételei” – mondta a terveket ellenző képviselőknek. Ezzel arra utalt, hogy Görögország vállalja a szükséges konszolidációs erőfeszítéseket és a Nemzetközi Valutaalap is részt vesz a segélycsomagban.

Megítélése szerint olyan döntés született, amelynek nincs és nem is volt alternatívája, az az utolsó eszközt jelentette a helyzet súlyosbodásának megakadályozására és egy esetleges láncreakció elkerülésére.

Merkel szerint Európa a mostani válsággal válaszút elé érkezett. Vagy halad tovább a korábbi úton, amelynek során lehetőségei felett élt, vagy pedig levonja a szükséges tanulságokat, és erőfeszítéseket tesz a hatékonyabb együttműködésre, a pénzpiacok erőteljesebb szabályozására és annak megakadályozására, hogy az ilyen jellegű válságok megismétlődhessenek.

“Németországnak nagy a felelőssége, és élni kíván ezzel a felelősséggel” – összegzett Angela Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik