Nagyvilág

Martonyi módosíttatná a szlovák nyelvtörvényt

Átlátható, világos, jó viszonyt akar kialakítani az új kormány Oroszországgal - jelentette ki Martonyi János kijelölt külügyminiszter az InfoRádió szerda esti műsorában. A szlovák nyelvtörvénynek nekimenne.

Világos beszédre, megbízhatóságra van szükség – mondta a szaktárca leendő vezetője, hangsúlyozva, “nincs szükségünk feszültségforrásokra”.

Mint mondta, szükség van az orosz befektetésekre, az orosz piacra. A reményeik szerint sokkal jobb minőségű mezőgazdasági, élelmiszer-ipari termékeket sokkal nagyobb mennyiségben kellene elhelyezni az orosz piacon.

Martonyi János szerint az Európai Unió jogelveivel és a szlovák alkotmánnyal is ellentétes a szlovákiai nyelvtörvény, ezért egyes rendelkezéseinek a módosítása vagy a jogszabály visszavonása szükséges.

A leendő külügyminiszter azt mondta: a nyelvhasználat korlátozása egy alapvető emberi jog csorbítása.

Úgy fogalmazott: “Ennek a kérdésnek az egyetlen kielégítő megoldása az lehet, ha ezek a rendelkezések valamilyen technikával eltűnnek a szlovák jogrendszerből”. Ez jelentheti a nyelvhasználat jogát garantáló kisebbségi törvény elfogadását is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik