Nagyvilág

Elzavarták a holland királynőt, de visszajött

Riadalmat keltett egy ordítozó férfi Amszterdamban, egy II. világháborús megemlékezésen. Ezért a jelenlevők tülekedni kezdtek, így több mint harmincan megsérültek, Beatrix királynőnek pedig sietve kellett távoznia a helyszínről.

Kedd este, a Dam téri emlékműnél tartott megemlékezés résztvevői kétperces néma csönddel adóztak a világháborúban elesettek emlékének, amikor egy feltehetőleg ortodox zsidó férfi összefüggéstelenül ordítozni kezdett.

Emiatt pánik támadt és az emberek fejvesztve menekültek a helyszínről, egymást taposták, és átgázoltak a rendőrkordonokon. A ceremóniamester pedig arról tájékoztatta a több ezer
jelenlévőt, hogy valaki rosszul lett, de a rendezvény folytatódhat. Ennek ellenére a biztonsági szolgálat emberei sietve vezették el a helyszínről Beatrix királynőt és családját, de az uralkodó néhány perccel később ismét megjelent az emlékünnepségen. Ezt az egybegyűltek elismerő tapssal fogadták.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök szerint több mint harmincan sebesültek meg a tülekedésben. Jobbára zúzódásokat szenvedtek, de akadt csonttörés is.
Bernard Welten rendőrparancsnok szerint a kavarodást okozó 39 éves férfi “zavarodott” volt. Az amszterdami illetőnek már korábban is akadt dolga a rendőrséggel, drogfogyasztással összefüggő bűncselekmények miatt.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly április 30-án egy nyilvános ünnepségen egy ámokfutó autójával csaknem belerohant a holland királyi család tagjait szállító buszba, hét járókelőt halálra gázolt, és kioltotta saját életét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik