Nagyvilág

Betiltották a litván melegfelvonulást

Nem tarthatják meg Vilniusban a szombatra tervezett melegfelvonulást egy litván bíróság szerdai határozata értelmében.

A bíróság döntésével semmissé nyilvánította azt az engedélyt, amelyet korábban Vilnius város vezetése adott ki az észt, lett és litván melegszervezetek közös, Baltic Pride nevű felvonulásának megtartására.

A bíróság azzal indokolta lépését, hogy a rendezvény “megzavarhatja a köznyugalmat”, és nem biztos, hogy garantálni tudják a felvonulók biztonságát.

A rendezvény betiltását kérelmező államügyészség arra hivatkozott, hogy információi szerint radikális csoportok tüntetésre és provokációra készülnek a felvonulás idején.

Dalia Grybauskaite litván államfő megdöbbenéssel fogadta, mennyire nem értenek egyet azok az intézmények, amelyeknek együtt kellene felmérniük a veszélyeket – közölte az elnök szóvivője. “Az alkotmány garantálja a békés gyülekezés jogát. Ha egy csoport vagy szervezet működését nem tiltja törvény, akkor joguk van véleményük kinyilvánításához” – folytatta a szóvivő.

A Baltic Pride szervezői fellebbezést nyújtanak be a bíróság határozata ellen.

Litvániát gyakran éri bírálat a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése miatt. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerdán – még a bírósági tiltó határozat közzététele előtt – figyelmeztetett: a felvonulás megtiltása azt a jelzést küldené minden litvánnak és a világ többi részének, hogy “ebben az országban csak szelektíven tartják be az emberi jogokat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik