Nagyvilág

Újabb részletek a New York-i merényletkísérletről

Amerikaiak meggyilkolása volt a célja a New York-i merényletkísérletnek - jelentette be kedden Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter.

A politikus rögtönzött sajtóértekezletén elmondta, hogy az illetőt Shahzad Faisalnak hívják, és előző nap, késő este fogták el, amikor a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren egy Dubajba induló járatra akart felszállni. Pakisztáni származású amerikai állampolgár. Hozzátette, hogy bár számtalan nyomot vizsgálnak, egy részlet máris egyértelmű: a terrorcselekmény célja amerikaiak meggyilkolása volt.

Magukat megnevezni nem kívánó források közölték, hogy bejelentett lakcíme a Connecticut állambeli Shelton városban van. A nyomozók átkutatták a lakását. A férfinak kedden kell megjelennie egy manhattani bíróság előtt, ahol hivatalosan vádat emelnek ellene.

Sajtójelentések szerint a férfi a közelmúltban öt hónapot töltött Pakisztánban, ezen belül hosszabb időt Pesavarban. Ő az, aki nemrég készpénzért megvásárolta a terepjárót, amelybe a pokolgépet rejtették a Times Square-en.

A pakisztáni tálibok az interneten korábban közölték: ők helyezték el a pokolgépet megtorlásul két iszlamista vezető, illetve muszlim mártírok megöléséért. Amerikai szakértők kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a pokolgépet amatőrök készítették.

Bruce Riedel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori ügynöke viszont óva intett attól, hogy teljesen kizárják a pakisztáni tálibok szerepét az ügyben.

A The New York Times azt írta: úgy tűnik, hogy a nyomozók most kisebb jelentőséget tulajdonítanak annak a videónak, amelyen egy 40 év körüli férfi látható, amint leveszi a pulóverét. A rendőrség közölte, hogy nyilvánosságra hoznak egy második felvételt, amelyet egy turista készített a helyszínen. Ezen egy futó férfialak látható abban az időszakban, amikor a Nissant leállították a Times Square-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik