Nagyvilág

Egész Európában betiltanák a burkát

Silvana Koch-Mehrin, a német Szabaddemokrata Párt európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament alelnöke egy német napilapban kifejtette, hogy kívánatosnak tartaná az arcot eltakaró muszlim burka betiltását egész Németország, sőt, az Európai Unió teljes területén - írja a Népszabadság.

A minap a belga parlament alsóháza szavazta meg a burka köztéri betiltását indítványozó javaslatot, és a francia kormány is hasonló intézkedést tervez.

Koch-Mehrin a Bild am Sonntag hasábjain kifejtette, hogy egyetért a belga parlament döntésével. A német politikus „mobil börtönnek” nevezte a burkát, amely szerinte ellenétes a nők alapvető szabadságjogaival. Hozzátette, hogy az arcot eltakaró fátyol olyan értékeket fejez ki, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai alapértékekkel. A szabadság nem terjedhet addig, hogy megfossza az embereket az arcuktól. Legalábbis Európában nem – érvelt a politikus.

Az EUobserver brüsszeli hírportál megjegyzi, hogy a belga burka-tilalmat élesen bírálta több emberi jogi szervezet is. Többek között az Amnesty International és a Human Rights Watch ítélte el és nevezte az európai muszlimok elleni szimbolikus támadásnak a burka köztéri viselésének betiltását. A 375 ezres belgiumi muzulmán közösségben néhány tucat nő viseli az egész testet elfedő ruhadarabot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik