Nagyvilág

Obama hálás a polóárusnak

Barack Obama amerikai elnök személyesen mondott köszönetet éberségéért telefonon annak a pólóárusnak, aki szombaton felfigyelt a New York-i Times Square-en parkoló gyanús terepjáróra, és azonnal szólt egy rendőrnek - közölte hétfőn a Fehér Ház.

Először egy utcai pólóárus – egy vietnami veterán – figyelt fel helyi idő szerint szombat este a gyanús járműre, amely üresen, járó motorral és vészvillogóval állt a 45. utcában. Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst és lőporszag árad a jármű hátsó részéből. Azonnal erősítést kért, terrorelhárítók, tűzoltók, mentők érkeztek a helyszínre.

Robert Gibbs szóvivő közölte: a Fehér Ház hálás azoknak az embereknek, akik hosszú évek óta gyorsan értesítik a hatóságokat, ha gyanús jelenségre figyelnek fel.

Gibbs arra a kérdésre válaszolt, hogy van-e hasonlóság a New York-i robbantási kísérlet és a tavaly karácsonykor meghiúsított repülőgépes merénylet között. (Egy nigériai férfi akkor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítót 289 emberrel a fedélzetén, de próbálkozása nem sikerült, az alsónadrágjába rejtett robbanóeleggyel ügyetlenkedő merénylőt az utasok leteperték.)

Gibbs közölte: a terepjáróval merényletre készülőt – akárki legyen is az – terroristának tekinti a Fehér Ház. Egyelőre nem tudni, ki a felelős a merényletkísérletért.

Eric Holder igazságügy-miniszter korábban elmondta: a rendőrség “jó nyomokat” talált az ügyben, de azt a 40-es éveiben járó, gyanúsan viselkedő férfit még mindig keresik, akit egy biztonsági kamera rögzített. A hatóságok nem zárják ki, hogy a férfinak köze van az ügyhöz.

A rendőrség közlése szerint ha a kocsiban talált házi készítésű propángázos-benzines pokolgép működésbe lépett volna, olyan erejű robbanás történt volna, hogy járókelők haltak volna meg, és kitörtek volna a környező üzletek ablakai.

Terrorizmusellenes szakértők szerint a terepjárós robbantási kísérlet is arra utalhat, hogy az Amerikát megtámadni szándékozó szélsőségesek taktikát váltottak: olyan kisebb merényletek elkövetését részesítik előnyben, amelyeket nehezebb megakadályozni. Az elmúlt egy évben nyolc olyan merénylet vagy merényletkísérlet történt az Egyesült Államokban, amely radikális iszlamistákhoz köthető.
A The New York Times különösen aggasztónak nevezte, hogy a világ legnagyobb rendőrségével és leghatékonyabb terrorellenes egységeivel rendelkező New York legforgalmasabb terén tudták elhelyezni az autós pokolgépet.

A The Washington Post úgy értesült: a meghiúsult New York-i merényletet külföldről szervezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik