Nagyvilág

Obama: példátlan környezeti katasztrófa fenyeget

Példátlan környezeti katasztrófa fenyeget a Mexikói-öbölben ahol április 22-én elsüllyedt egy olajfúró torony - jelentette ki Barack Obama.

Barack Obama szerint jelenleg a legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a további károkat a Mexikói-öbölben. Az amerikai elnök szerint kormánya mindent megtesz, hogy megszüntessék az olajszennyeződést, amely a múlt héten elsüllyedt fúrótorony alól ömlik a tengerbe. A platformot üzemeltető BP olajtársaság szerint legalább egy hétbe telik, mire átmenetileg meg tudják fékezni a szivárgást, de a teljes munka akár három hónapba is beletelhet. Obama szerint a szivárgásért a BP a felelős, ezért az olajtársaságnak kell a környezetszennyezés nyomán keletkező károk elhárításának számláját is kifizetni.

A Deepwater Horizon torony április 22-én süllyedt el két nappal azután, hogy egy óriási robbanás történt a platformon, amely 11 munkás halálát okozta. Azóta tetemes mennyiségű olaj került a tengerbe, a folt pedig már elérte Mississippi, Alabama és Florida államokat is, ahol szükségállapotot vezettek be, a halászatot pedig megtiltották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik