Nagyvilág

Görög lapok: az EU-IMF csomag az utolsó esélyünk

Erőszakos modernizációról, rendszercsődről, a közszférában dolgozók igazságtalan megsarcolásáról, de esélyről és nagy lehetőségről is írnak a hétfői görög lapok.

A balközép Elefterotipia az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást értékelő cikkében azt írja, “a következő négy évben lélegzethez is alig jutunk majd. […] Az intézkedések az államcsőd elkerülése érdekében szükségesek, de igazságtalanok, hiszen csaknem kizárólag a bérből és fizetésből élők és a nyugdíjasok szenvedik meg őket.”

Az ugyancsak balközép Etnosz szerint az EU-IMF csomaghoz tartozó takarékossági program Görögország “erőszakos modernizációja, számos kíméletlen, durva beavatkozással a társadalom szövetébe. Mindezt azonban nem kerülhetjük, ha valóban szét akarjuk tépni az érdekek hálóját, amely gúzsba kötötte és a jelenlegi helyzetbe hajszolta az országot. A miniszterelnök tudja, hogy nem lehet hibázni, mert az nemzeti tragédiához vezetne.”

A Kerdosz című üzleti napilap szerint “eljött a felelősségvállalás ideje mindannyiunk számára. Meg kell újítani társadalmi életünket, akkor is, ha a vérünket kell adni a modernizációért. (Az EU-IMF csomag) nem csupán nagy lehetőség, hanem az utolsó esélyünk.”

Az Imersia című üzleti lap szerint “a fizetésképtelenség elkerülése céljából bevezetett fájdalmas kormányzati intézkedések a politikai rendszer csődjének beismerését jelentik, hiszen éppen ez a rendszer nullázta le az országot. Reménykedjünk abban, hogy a kormánynak lesz elég ereje a program végrehajtáshoz.”

Ajánlott cikkek:

Magyarországot is megmentheti a görög csomag (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik