Külföld

20-an sérültek a német összecsapásokban

admin
admin

2010. 05. 02. 12:44

Mintegy 20 sebesült és több mint 300 őrizetbe vétel a május 1-jei németországi megmozdulások nem hivatalos mérlege.

A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezésében szélsőjobboldali tüntetők az ország több városában felvonulásokkal igyekeztek megakadályozni a május 1-jei rendezvényeket, a politikai pártok, különböző társadalmi szervezetek, továbbá baloldali csoportok pedig ellentüntetésekkel akadályozták meg ezt.

Főként Berlinben és Hamburgban történtek súlyos összecsapások szélsőjobboldali és szélsőbaloldali tüntetők között. Az összetűzések vasárnap hajnalig tartottak. A sebesültek között több rendőr is van, egyikük állapota életveszélyes.

Vasárnapi sajtójelentések szerint egyedül Berlinben több mint 10 ezren tüntettek a bejelentett szélsőjobboldali megmozdulások ellen. A tüntetők “nácimentes Berlin” jelszóval vonultak fel, és több helyütt ülőblokádokkal igyekeztek megakadályozni a szélsőjobboldal felvonulását. Hasonló megmozdulások voltak az ország több más városában.

A rendőri készültség szinte példa nélküli volt, egyedül a fővárosban 7000 rendőrt helyeztek készenlétbe.
Ugyancsak a vasárnapi újságok számoltak be arról: a korábbi tapasztalatokból okulva a rendőrség arra kapott utasítást, hogy szükség esetén keményen lépjen közbe.

Erre utal, hogy a vasárnap hajnalig tartó összecsapások megfékezésére a rendőrök vízágyút és gumibotot vetettek be, és jóval több szélsőséges tüntetőt vettek őrizetbe, mint az elmúlt években.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.