Nagyvilág

Súlyosbodó netfüggőség Dél-Koreában

Az előző évekhez képest növekedett az internetfüggő felnőttek száma Dél-Koreában, azonban az ország összlakosságát tekintve csökkent azoknak a száma, akik e modernkori szenvedély rabjaivá váltak.

A világ legjobb internetes lefedettségével rendelkező ázsiai ország 49 millió fős lakosságából már 27 millió embernek van nagysebességű internet-hozzáférése, így nem csoda, hogy az internetfüggőség az egyik legsúlyosabb társadalmi problémává nőtte ki magát az elmúlt években.

Az ország közigazgatási és biztonsági minisztériuma által végzett felmérés résztvevői közül a 9 és 39 éves kor közötti válaszadók 8,5 százaléka vallotta magát mértéktelen internet felhasználónak, ugyanez az arány 2008-ban még 8,8 százalék volt.

Míg az internetfüggő tinédzserek aránya az egykori 14,3 százalékról 12,8 százalékra esett vissza, addig a szenvedélybetegség modern válfajával küzdő felnőttek száma 6,3 százalékról 6,4 százalékra emelkedett.

A válaszadók 1,5 százaléka került a speciális tanácsadásra és kezelésre szoruló, súlyos függőségtől szenvedők kategóriájába. Az ezen csoportba tartozó kamaszok aránya tavaly 0,3 százalékkal növekedett meg és elérte a 2,6 százalékot. Ennek pedig valószínűleg az az oka, hogy már az általános iskolások körében is megnőtt a magas kockázatú függőségtől szenvedők száma.

A probléma kezelésére a minisztérium kifejezetten a kisgyerekeket célzó intézkedések bevezetését tervezi, míg a tinédzserek számára már léteznek olyan oktatási programok, amelyek célja a függőség kialakulásának megakadályozása. A múlt hónapban pedig a dél-koreai kormány is ígéretet tett olyan intézkedések bevezetésére amelyekkel 2012-re 5 százalékra, vagy még alacsonyabbra szorítják vissza az internetfüggő állampolgárok arányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik