Nagyvilág

Rabokkal takaríttatják a tengerpartot

Rabokat is befognak a Mexikói-öbölben kialakult olajszennyeződésn eltakarításába - jelentette be az állam kormányzója.

Bobby Jindal elmondta: az állam büntetésvégrehajtási szervei együttműködnek a helyi természetvédelmi hatósággal annak érdekében, hogy az őrizeteseket megtanítsák a szennyeződés szakszerű eltávolítására. “A foglyok így segíthetik majd a helyzet kezelésével megbízott szövetségi szervek munkáját” – fogalmazott.

Jindal bejelentette azt is, hogy a louisianai természetvédelmi hatóság a helyi Nemzeti Gárda egyes tagjait is megtanítja a partra vetődő olajfoltok eltávolítására, akik tudásukat továbbadhatják más társaiknak.

A British Petroleum (BP) brit olajtársaság által működtetett Deepwater Horizon olajplatform a múlt héten süllyedt el. Az alatta lévő mélytengeri olajkútból az amerikai kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó, azaz 795 ezer liter nyersolaj szivárog a Mexikói-öbölbe.

Ennek következtében az Egyesült Államok déli partjai mentén évtizedek óta nem látott hatalmas olajfolt alakulhat ki. Az amerikai szövetségi hatóságok és a BP éjt nappallá téve dolgozik a károk elhárításán. A szennyeződés négy amerikai szövetségi állam partjait fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik