Nagyvilág

Az Arab Liga támogatja az izraeli-palesztin tárgyalások felújítását

Az Arab Liga tisztségviselői támogatásukról biztosították szombaton a tervezett izraeli-palesztin közvetett tárgyalásokat.

A tagországok képviselőinek kairói találkozója után Amr Musza főtitkár azt mondta, hogy az Arab Liga támogatni fogja a közvetett tárgyalásokat.

A szervezet békefolyamattal foglalkozó állandó bizottsága közleményében úgy fogalmazott, hogy figyelembe véve a Barack Obama amerikai elnök által Mahmúd Abbász palesztin elnöknek adott “újabb kötelezettségvállalásokat”, a bizottság fenntartja március 2-i támogató álláspontját, “annak ellenére, hogy nincs meggyőződve Izrael béketörekvésének komolyságáról”.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy a jövő héten közvetett tárgyalásokat kezdenek az izraeliek és a palesztinok, s ennek érdekében visszatér a Közel-Keletre George Mitchell elnöki különmegbízott. Clinton hozzátette: az Egyesült Államok azt akarja, hogy idővel ezek a béketárgyalások közvetlenek legyenek.

A közvetlen izraeli-palesztin megbeszélések 2008 végén – Izrael gázai övezeti offenzívája miatt – szakadtak meg. Márciusban a felek már közel álltak a tárgyalások újrakezdéséhez, ezt azonban megtorpedózta a Kelet-Jeruzsálemben zajló izraeli építkezések felújításáról tett bejelentés. Az ügy miatt erősen lehűlt a viszony Izrael és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik