Nagyvilág

Tovább élnek az izlandi férfiak

Az izlandi férfiaknak és a ciprusi nőknek a legkisebb a halálozási kockázata egy új tanulmány adatai szerint, amelyet a The Lancet című brit orvosi folyóirat pénteken megjelent száma ismertet.

Az 1970 és 2010 közötti időszakra vonatkozó elemzés egyre szélesedő rést mutat a 60 éves életkornál korábbi halálozási kockázatban a legjobb és a legrosszabb értékeket felmutató országok között. Egészségügyi szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekhalálozás csökkenése és az egészségügyi rendszerek fejlődése a felnőttek halálozási kockázatának csökkenését vonja maga után. A most közzétett elemzés azonban mást jelez.

Ausztrál és amerikai kutatók 187 ország halálozási arányait számították ki kormányzati regiszterek, népszámlálások, felmérések és más források adatainak felhasználásával. A tanulmány elkészítését a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta. Christopher Murray, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa kollégáival egy összetett képlet alkalmazásával azt számította ki, mekkora annak valószínűsége, hogy egy 15 éves egyén 60 éves kora előtt meghal.

Az elmúlt negyven évben csak néhány országban csökkent 2 százaléknál nagyobb mértékben a halálozási arány, ezek: Ausztrália, Olaszország, Dél-Korea, Chile, Tunézia és Algéria. Az Egyesült Államok lecsúszott a 49. helyre a nőknél és a 45. helyre a férfiaknál, megelőzi valamennyi nyugat-európai ország, valamint Peru, Chile és Líbia is. A halálozási arány a férfiaknál Szváziföldön volt a legnagyobb, a nőknél Zambiában, a legjobb a férfiaknál Izlandon, a nőknél Cipruson.

Jelentősen romlott a halálozási arány a kelet-európai országokban, a szakértők feltevése szerint nagyrészt az egészségügyi rendszer szétesése és a dohányzás elterjedtsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik