Nagyvilág

Magyar tiltólistán Thaiföld

A fegyveres konfliktusba torkolt kormányellenes tüntetések miatt a magyar állampolgároknak nem javasolt a Thaiföldre utazás. A legveszélyeztetettebb területek közé tartozik Bangkok és a turisták körében népszerű Samui -szigetek is. A térségben tartózkodó minden magyar számára javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a thaiföldi magyar követséggel.

Az utóbbi napokban történt erőszakos fegyveres cselekmények, valamint az elkövetkező – legalább – egy hét, előre meg nem jósolható eseményei miatt, az Európai Unió külképviseleteinek többségéhez hasonlóan a magyar nagykövetség sem javasolja, halaszthatatlan ügyek kivételével a bangkoki úti célú beutazást – olvasható a külügyminisztérium honlapján. A Bangkokban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét felhívják, hogy a veszélyes területekre ne lépjenek be, a tüntetések helyszíneit, nagyobb csoportosulásokat ne közelítsék meg. A napi eseményekről a médiából, valamint a Külügyminisztérium és a nagykövetség honlapjait olvasva folyamatosan tájékozódjanak az utazás időpontja előtt.

A bangkoki helyszíneken kívül Chiang Maiban, Samui szigetén, Rayongban, Chantaburiban, és Udon Thaniban is tüntetések várhatóak, a veszélyeztetett területek listája pedig folyamatosan bővül.

Nem csökken az érdeklődés

A Külügyminisztérium arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel, saját érdekükben, közöljék a bangkoki magyar nagykövetséggel elérhetőségüket. Ez lehetőséget ad arra, hogy a nagykövetség konzuli szolgálata szükség esetén segítségükre legyen. A kérés egyaránt vonatkozik a Thaiföldön rövid időre beutazó (pl. turista), vagy hosszú távon ott tartózkodó (pl. munkavállalás) magyar állampolgárokra.

Az utazási irodák többsége tavasszal és nyáron nem, vagy csak korlátozott számban értékesít thaiföldi utakat az esős évszak miatt. Az fn.hu által megkérdezett utazási irodák arról számoltak be, hogy a thaiföldi desztinációkra a zavargások ellenére is a megszokott intenzitással haladnak az őszi-téli foglalások.

Magyar tiltólistán Thaiföld 1

Küszöbön a polgárháború

Bangkokban lassan két hónapja folyamatosak a kormányellenes tüntetések. A hagyományosan vörös ruhát viselő ellenzéki demonstrálók megszállva tartják a főváros fontos, a turisták körében is népszerű üzleti negyedét. A tüntetők és a biztonsági erők között kirobbant összetűzések eddig 27 halálos áldozatot követeltek, közel ezren pedig megsebesültek.

Egyes vélemények szerint a polgárháború lehetőségét sem lehet kizárni. “Az ország minden éjjel időzített bombán ül, és arra vár, hogy kitörjön a káosz” – értékelte a helyzetet a bangkoki egyetem egyik politológusa. A vörös inges tüntetők bázisát Thakszin Sinavatra volt kormányfő vidéki hívei, illetve azok a demokráciapárti aktivisták alkotják, akik ellenezték a Sinavatrát 2006-ban eltávolító katonai puccsot.

A demonstrálók úgy vélik, Abhiszit kormánya nem legitim, mert a hadsereg nyomásgyakorlásának következtében került hatalomra. Ám ami a leginkább feltüzeli a tüntetőket, az a mélyen gyökerező ellenszenv a bangkoki elittel szemben, amely szerintük másodrangú állampolgárként bánik a vidéki emberekkel, és nem sikerül enyhítenie a szegénységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik