Nagyvilág

Síron túli üzenet egy terroristától

Az Afganisztánban hét CIA-alkalmazottat halálba küldő jordániai öngyilkos merénylő szent háborúra és mártíromságra buzdító üzenete került elő.

Az üzenet egy iszlamista szélsőségesek által használt internetes oldalon bukkant fel pénteken. Szerzője Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi, aki kettős ügynökként tevékenykedett, azaz nem csak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek, hanem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek is dolgozott.

A 29 perces felvételen Balavi azt állította, hogy a muzulmán országok “tele vannak zsarnoki vezetőkkel”, akik elijesztik a muszlimokat a dzsihádtól, és azon sajnálkozott, hogy a szent háború sok mohamedán szemében már nem sokkal több, mint egy kaland, “szabadidős tevékenység”.

Balavit a jordániai titkosszolgálat szervezte be. Jó minőségű információkat adott át, s ezzel megalapozta a szavahihetőségét az amerikai hírszerzők körében is, akik robotrepülőgépes támadásokhoz használták az adatait. Tavaly december 30-án azonban pokolgépet vitt magával egy találkozóra, és végrehajtotta a merényletet. A felvétel egy nappal korábban készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik